Tiszteletbeli Székelyek avatása 2018-ben

2018.10.14.-én 12 főt avattak Tiszteletbeli Székellyé:

dr. Bajnai István, dr. Gaál Gergely, Hecker Walter, Kurucz János, Mamuzsich László, Muhari Zoltán, Pánczél Károly, dr. Polgári András, Somogyi Győző, Tatai Tamás, Tóth Zoltán és Virág Csaba 

A Székelyhon beszámolója:

Tizenkettedik alkalommal adták át a Tiszteletbeli Székely címeket: a kitüntetést olyan anyaországi személyek vehették át Oklándon, akik erejükön felül tettek a határon túli, kifejezetten a székelyföldi magyarság érdekében.

Csakis székely tehet anyaországi személyt Tiszteletbeli Székellyé

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnökének jelenlétében az oklándi unitárius templomban nyújtották át újabb tizenkét magyarországi személynek a Tiszteletbeli Székely díjat. A szombati ünnepség délelőtt huszárok vezette felvonulással kezdődött, majd az ünneplő közösség a faluközponton átvonulva a helyi, éppen felújítás alatt álló templomba vonult.

A templomudvarban a magyar nemzeti lobogó mellé, új zászlórúdra húzták fel a székely zászlót, majd Pásztor Márk színművész rövid zenés műsora következett. A zsúfolásig megtelt templomban Kelemen Levente ünnepi istentiszteletet tartott: az oklándi unitárius lelkipásztor egyébként a több mint egy évtizede alapított Tiszteletbeli Székely díjak egyik kezdeményezője volt.

Amint a szertartás után azt Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke elmondta: a 2004. december 5-ei magyar népszavazás után született meg a cím ötlete, így szerették volna orvosolni a népszavazás utóhatásait.

„A Tiszteletbeli Székely cím eszköz ennek az üzenetnek a közvetítésére. Ugyanis két hídfőre építhetjük a magyarok együvétartozását: az anyaországi magyarokra és Székelyföldre. Ennek mától önök is a nagykövetei” – fordult a kitüntetettekhez Szász.

Idén dr. Bajnai István, dr. Gaál Gergely, Hecker Walter, Kurucz János, Mamuzsich László, Muhari Zoltán, Pánczél Károly, dr. Polgári András, Somogyi Győző, Tatai Tamás, Tóth Zoltán és Virág Csaba vehették át a Tiszteletbeli Székely címeket.

A maga is Tiszteletbeli Székely címet viselő házelnök (aki egyébként a budapesti Székely Bál fővédnöke is) beszédében felelevenítette az ismert mondást, hogy Nemessé a király tehet valakit, székellyé pedig csak az Isten, majd hozzátette, anyaországit pedig csakis a székely tehet Tiszteletbeli Székellyé.

Az oklándi közösség, valamint a folyamatban lévő templomfelújítás elősegítőit, támogatóit egy-egy cseréppel „jutalmazta” Kelemen Levente lelkész, az esemény zárásaként pedig közös ebédre invitálta a jelenlévőket.

Forrás: Székelyhon, • Fotó: Kovács Eszter