Tiszteletbeli Székely Mozgalom

A 2004. december 5-i kudarcos népszavazás másnapján hívta életre Kelemen Levente oklándi unitárius lelkész és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet mai elnöke a tiszteletbeli székelyek mozgalmát. A mára több ezer fős közösség egyfajta lobbiként erősíti a magyar-magyar összetartozást és Székelyföld törekvését az önigazgatásra. Oklándon minden évben 10-15 anyaországi jelöltet avatnak tiszteletbeli székellyé, akik többsége a cím elnyerése utáni szép szokás szerint az Ábel a Székelyföldi Gyeremekekért Alapítványt havi 1000 forintos jelképes támogatással segíti.

Kelemen Levente homoródoklándi unitárius lelkész: “Miként a szent családnak karácsony éjszakáján, úgy a 2004. decemberi népszavazás idején a határon túli magyarok számára sem volt hely a hazájukban, hiába őrizték magyarságukat mintegy száz éven át. Akkor indult el a Tiszteletbeli Székely Mozgalom, amely sokat tett azért, hogy sokan másként gondolkodjanak, de maradt még tennivaló.”

A tiszteletbeli székelyek 2015-ös oklándi avatása